Τα χωριά της Αφύτου

Σχετικά με την περιοχή

AΘΥΤΟΣ Η’ ΑΦΥΤΟΣ; Η μόνιμη απορία των επισκεπτών, για το όνομα του μαγευτικού πετρόκτιστου χωριού στην Κασσάνδρα της Χαλκιδικής.

 

Και οι δυο ονομασίες αποδεκτές, αφού ‘Αθυτος είναι η νεοελληνική ονομασία της αρχαίας ‘Αφυτις, διακεκριμένης πόλης των αρχαϊκών και κλασσικών χρόνων, με ιστορία που ξεκινά από το 3000 π.Χ. τουλάχιστον. Με προστάτη τον ‘Αμμωνα Δία, ο οποίος απεικονιζόταν στην κεφαλή του δικού της νομίσματος, και μέλος της Β΄ Αθηναϊκής συμμαχίας η ‘Αφυτις αναφέρεται σε πολλά αρχαία κείμενα από τον Αριστοτέλη, τον Ηρόδοτο, τον Ξενοφώντα τον Θουκυδίδη, τον Παυσανία, τον Στράβωνα κ.α.

 

Τον 19ο αιώνα μετά τη αξιόλογη συμβολή της στην επανάσταση του 1821 αναπτύχθηκε έντονη οικοδομική δραστηριότητα στην περιοχή η οποία συνέβαλλε στο να γίνει η ‘Αφυτος το κεφαλοχώρι της Κασσάνδρας. Αυτήν την εποχή άρχισαν να χτίζονται τα πέτρινα σπίτια και οι Ναοί του χωριού, που αποτελούν εξαιτίας της ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής τους, χαρακτηριστικό γνώρισμα της Αθύτου ακόμη και σήμερα.

 

Από την ακρόπολη της αρχαίας Αφύτου, τον Κουτσόμυλο, μέχρι τον «Βράχο» απ’ όπου περπατώντας στο πλακόστρωτο απολαμβάνεις τη θέα στον Τορωναίο κόλπο και τη Σιθωνία, η ‘Αθυτος κρύβει στα γραφικά σοκάκια της πολλές εκπλήξεις για τον επισκέπτη κάθε ηλικίας.

 

Τα καταγάλανα νερά της θάλασσας καθώς και οι πολιτιστικές εκδηλώσεις με τίτλο «Η ΑΦΥΤΟΣ, ΤΗΣ ΑΘΥΤΟΥ», που διοργανώνονται κάθε καλοκαίρι με πολύ μεράκι από τους Αθυτιώτες, είναι μόνο αφορμές για επίσκεψη στο χωριό, που έχει τη μοναδική πολυτέλεια να μετουσιώνεται σε ότι καθένας από στους φιλοξενούμενούς του ψάχνει κατά τη διάρκεια της παραμονής του εκεί. Ένας πανέμορφος παραδοσιακός οικισμός για τους μεγαλύτερους ή σημείο αναφοράς στην διασκέδαση για τους νεότερους.

 

Η ‘Αθυτος με τον άψογο συνδυασμό της πολιτιστικής παράδοσης αιώνων, του απαράμιλλης ομορφιάς φυσικού τοπίου και των πολλών επιλογών στη ψυχαγωγία αποτελεί απαραίτητο σταθμό για κάθε ταξιδιώτη της Χαλκιδικής.

Παράλληλα αποτελεί την ιδανική αφετηρία για εξορμήσεις σε ολόκληρη την Χαλκιδική. Μην διστάσετε να μας ζητήσετε πληροφορίες για τις πολιτιστικές εκδρομές τις περιοχής ή για να σας κάνουμε κράτηση στις κρουαζιέρες του Τορωναίου κόλπου ή του κόλπου του Αγίου όρους.