Αξίζει να τα επισκεφτείς

Αξιοθέατα

To ξενοδοχείο Στράτος σας βοηθά με την περιήγηση στα αξιοθέατα!

 

Πού να πάτε! Πόσο απέχει από την Άφυτο; Τι αξίζει να δείτε.

 

 

  • Λαογραφικό Μουσείο Αφύτου

 

Το Λαογραφικό Μουσείο Αφύτου στεγάζεται σε ένα παραδοσιακό διατηρητέο ​​κτήριο του 1889 στην κεντρική πλατεία του χωριού, το οποίο ήταν δωρεά της οικογένειας Αλετρά. Υπάρχει έκθεση λαϊκών εκθεμάτων που δημιουργήθηκαν με πρωτοβουλία του ζωγράφου Νίκου Παραλή και των κατοίκων του χωριού. Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, το κτήριο φιλοξενεί επίσης πολιτιστικές εκδηλώσεις, όπως εκθέσεις τέχνης και φωτογραφίας

 

 

  • Ναός Αγίου Δημητρίου στην Άφυτο

 

Στην κεντρική πλατεία της Αφύτου, η εκκλησία του Αγίου Δημητρίου χτίστηκε το 1858 πάνω στα ερείπια μιας παλαιοχριστιανικής εκκλησίας που καταστράφηκε τον Νοέμβριο του 1821 κατά τη διάρκεια του «Ολοκαυτώματος της Κασσάνδρας», όπως και ολόκληρο το χωριό.

Η Βασιλική του Αγίου Δημητρίου είναι χτισμένη με πέτρα που έχουν εξορυχθεί στην περιοχή και είναι η μεγαλύτερη ορθόδοξη χριστιανική εκκλησία με τρούλο στη Χαλκιδική. Στον ναό υπάρχει μια εικόνα της Παναγίας της Αφυτιώτισσας, του 14ου αιώνα , η οποία μεταφέρθηκε από την Κωνσταντινούπολη. Η εκκλησία είναι ανοιχτή όλη μέρα.

 

 

  • Βυζαντινός Πύργος στη Νέα Φώκαια

 

Στο χωριό της Νέας Φώκαιας δεσπόζει ίσως ο καλύτερα διατηρημένος από όλους τους πύργους της Χαλκιδικής, ο βυζαντινός πύργος του ομώνυμου χωριού. Ο Πύργος στη Νέα Φώκαια, γνωστός και ως Πύργος του Αγίου Παύλου κατέχει δεσπόζουσα θέση στο λόφο στη δεξιά πλευρά του λιμανιού της Ν. Φώκαιας. Έχει ύψος 17 μέτρα και είναι ένα παλιό βυζαντινό φρούριο που πιθανότατα χτίστηκε το 1407 και καταστράφηκε μερικώς από πυρκαγιά το 1821. Σκοπός του ήταν η προστασία των αγροτών που εργάζονταν στο «μετόχι» της Μονής του Αγίου Παύλου. 6,5 χλμ από την Άφυτο.

 

 

  • Σπήλαιο Πετραλώνων

 

Ένα από τα πιο εντυπωσιακά και σημαντικά σπήλαια της Ευρώπης γεμάτο υπέροχους σταλακτίτες σταλαγμίτες αλλά και τα αρχαιότερα ίχνη φωτιάς που έχουν βρεθεί ποτέ στη Γη! Δίπλα στο σπήλαιο υπάρχει το Ανθρωπολογικό Μουσείο που περιέχει πολλά από τα αρχαιολογικά ευρήματα του σπηλαίου. 41 χλμ από την Άφυτο.

 

Σημείωση: Το σπήλαιο και το μουσείο Πετραλώνων είναι προσωρινά κλειστά για το κοινό λόγω εργασιών αποκατάστασης.

 

 

  • Αρχαίο Ιερό Άμμωνος Διός

 

Ένας διάσημος ναός από την αρχαιότητα είναι το ιερό του Άμμωνα Δία, το οποίο ανακαλύφθηκε πριν από αρκετά χρόνια και βρισκόταν στο κέντρο της αρχαίας πόλης της Αφύτου, 3 χλμ νότια από το σημείο που βρίσκεται σήμερα (κοντά στα σύνορα του Καλλιθέα).

 

 

  • Ιαματικά Λουτρά Αγίας Παρασκευής

 

Λόγω της μοναδικής τους σύνθεσης σε χημικά στοιχεία το νερό των λουτρών που περιέχει σπάνιες ιδιότητες, αναζωογονεί τόσο το σώμα όσο και το πνεύμα. Σ’ ένα μαγευτικό περιβάλλον με θέα στο Αιγαίο Πέλαγος, η αρχαία ελληνική τέχνη της υδατοθεραπείας με όλο τον πλούτο των μοναδικών τοπικών υδάτινων πηγών της συναντά ένα σύγχρονο σπα. Το νερό των λουτρών περιέχει θείο.

31χλμ από την Άφυτο

 

 

  • Κρουαζιέρες με σκάφος

 

Το καλοκαίρι πραγματοποιούνται διάφορες κρουαζιέρες στον Τορωναίο κόλπο, στο Άγιο Όρος και στο νησί της Αμμουλιανής.

Ζητήστε μας να σας βοηθήσουμε με τα εισιτήρια!

 

 

  • Αρχαιολογικό Μουσείο Βεργίνας

 

Αν είστε λάτρης της ιστορίας, αυτό το μέρος δεν πρέπει να το χάσετε!

Οι χώροι ταφής των βασιλέων της Μακεδονίας, συμπεριλαμβανομένου του Φίλιππου Β’ πατέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου σε ένα υπέροχο μουσείο με εξαιρετικά εκθέματα!

 

Η είσοδος επιτρέπεται από Τετάρτη έως Δευτέρα 09.00 – 17.00 129 χλμ. από την Άφυτο.

 

 

  • Πάρκο του Αριστοτέλη

 

Το πάρκο βρίσκεται στα Στάγειρα, την γενέτειρα του Αριστοτέλη, σε μια καταπληκτική τοποθεσία σε υψόμετρο περίπου 500 μέτρων. Τα πρωτότυπα διαδραστικά όργανα που φιλοξενούνται στο χώρο του άλσους λειτουργούν βάσει των φυσικών νόμων οι οποίοι αναφέρονται στα συγγράμματα του Αριστοτέλη και ιδιαίτερα στο έργο του «Τα Φυσικά»

Η είσοδος επιτρέπεται από Δευτέρα έως Κυριακή 09.00 – 19.30 Τιμή εισιτηρίου 2 Ευρώ 98 χλμ από την Άφυτο.